𝑰̂𝒏𝒄𝒆𝒑𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒊𝒆𝒄𝒕𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒄𝒐𝒎𝒑𝒍𝒆𝒙𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒔𝒑𝒐𝒓𝒕𝒊𝒗 𝒎𝒖𝒍𝒕𝒊𝒇𝒖𝒏𝒄𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒔𝒆 𝒗𝒂 𝒓𝒊𝒅𝒊𝒄𝒂 𝒑𝒆 𝒂𝒄𝒕𝒖𝒂𝒍𝒖𝒍 𝒂𝒎𝒑𝒍𝒂𝒔𝒂𝒎𝒆𝒏𝒕 𝒂𝒍 𝑺𝒕𝒂𝒅𝒊𝒐𝒏𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑻𝒊𝒏𝒆𝒓𝒆𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊.

Echipa emblematică a Olteniei a jucat pe arena, construita in anul 1933, incepand cu anul 1948 (de la înfiinţare) sub toate denumirile sale: UNSR Craiova, CSU Craiova, Ştiinţa Craiova şi Universitatea Craiova. Promovarea în premieră În primul eşalon, în 1964, a fost realizată pe arena de lângă „Ciupercă”, tot acolo jucând alb-albaştrii şi primele sezoane în Divizia A, până în 1967, când au trecut pe „Central”. Mai apoi, doar s-au mai antrenat acolo şi au jucat meciuri amicale, dar şi un meci oficial. Unul special, în care Ştiinţa a provocat cea mai drastică înfrângere Stelei 10-0, in anul 1979.

Stadionul s-a mai numit „ONEF”, „Regele Carol al II-lea” şi „Regele Mihai I”

Casele de bilete de la intrare sunt cele care mai aduc aminte de arhitectura pe care arena o avea la înfiinţare. A dispărut însă tribuna oficială, construită în stil arhitectural românesc, unde Regele Carol al II-a a fost prezent, la inaugurare.

Nu mai puţin de 11 ani a durat construcţia arenei ONEF din Bănie, care a fost dat în folosinţă în 1933. Amplasarea într-o zonă mlăştinoasă a Craiovei a necesitat o muncă asiduă din partea unităţilor militare din Craiova. Avea să fie redenumit Stadionul Municipal Regele Carol al II-lea, implicarea Majestăţii Sale fiind esenţială pentru ridicarea edificiului.

Stadionul fusese conceput ca un complex sportiv, cuprinzând terenul de fotbal înconjurat de pistă de alergare, un poligon de tragere, terenuri de volei şi tenis (unde acum se află complexul sportiv „Voinţa”), Băile Populare (unde apoi decenii la rând a fost ştrandul „Tineretului” şi apoi „Laguna Albastră”). Tribunele au fost denumite Regală („oficiala”) şi Populară (tribuna a II-a). Limitele sunt şi acum aceleaşi: garduri după tribuna I şi în spatele unei porţi, tribuna a II-a este graniţa de sud, iar imobilele din cadrul complexului iniţial sunt poziţionate în spatele celeilalte porţi.

„Astăzi am semnat contractul cu asocierea de firme care a câștigat licitația pentru servicii de proiectare, asistență tehnică și realizarea tuturor procedurile necesare pentru obținerea autorizației de construire a acestui obiectiv de investiții.

Ne dorim să realizăm o sală multifunctională, având capacitatea de aproape 7000 de spectatori, care să cuprindă arena de atletism și velodrom, omologată pentru competiții internaționale. Cerințele proiectării și execuției acestei săli sunt condiționate de omologarea acesteia in vederea desfășurarii de competiții internaționale pentru atletism și ciclism.

În plus, complexul va permite organizarea de competiții și pentru alte sporturi de sală, precum volei, baschet, handbal, fotbal de sală, dar și box, scrimă, gimnastică, tenis de câmp sau judo. În acest fel, reușim să susținem sportul și să creăm infrastructura necesară obținerii performanței.

Valoarea totală a serviciilor de proiectare este de aproape 5,7 milioane de lei, fără TVA, cu finanțare din bugetul propriu al Consiliului Județean Dolj” Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj

Surse

https://www.facebook.com/cosmin.vasile.92

http://www.prosport.ro