
Răzvan Marcu, un elev originar din Craiova, care a învățat la Școala Gimnazială nr.21 Gheorghe Țițeica a obținut saptamana trecuta medalia de aur la Olimpiada Internationala de Fizica care a avut loc în format online, in Elveția.

Lotul României a obținut locul 2, cel mai bun rezultat din ultimii 25 de ani.
Pe lângă acest rezultat remarcabil, în acest an, Răzvan Marcu a mai obținut și alte medalii internationale:
Aur la Olimpiada de Fizica a Tarilor Baltice
Bronz la Olimpiada de Fizica a Tarilor Asiatice
Bronz la Olimpiada Europeană de Fizica
Este calificat în lotul României care va reprezenta tara la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica ce va avea loc în luna august în Georgia și pentru Olimpiada Internationala de Astronomie ce se va desfasura în Italia în octombrie.
Ajuns acasă în Craiova, l-am rugat sa ne spună câteva cuvinte despre performanta realizata și despre drumul către aceasta.

Răzvan Marcu:
„Medalie de aur la Internaționala de Fizică? Dacă mi-ar fi zis cineva acum 6 ani că aveam să obțin acest rezultat, aș fi crezut că este o glumă proastă.
Astăzi însă, nu este nimic altceva decât realitatea. Am reușit să obțin cea mai importantă distincție la cea mai titrată competiție de fizică din lume. Chiar dacă acum sunt elev în București, frumusețea fizicii am descoperit-o în Craiova.
Totul a început când eram în clasa a VI-a, elev al Școlii Gimnaziale Gheorghe Țițeica, din Craiova. Încă de la primele ore de fizică cu doamna profesoara Daniela Tuțuleasa, am fost atras de această materie și de maniera în care această materie poate explica fenomenele din jur.
Probabil unul dintre motivele pentru care mi-a fost atât de ușor încă de la început să înțeleg fizica s-a datorat și gândirii critice pe care am dezvoltat-o pregătindu-mă pentru concursuri și olimpiada de matematică, atât cu ajutorul profesorului de la clasă, domnul Mițaru Ion, cât și profesorilor de la Centrul Județean de Excelență, instituție la care am participat în toți anii mei de gimnaziu.
Dintre profesorii ce mi-au predat aici în cei patru ani o voi aminti pe Mihaela Mirea, care mi-a fost nu doar profesoară, ci și o prietenă foarte bună.
Prima mea olimpiadă națională de fizică, din 2017, s-a încheiat cu obținerea unei medalii de argint și a unei mențiuni de la Ministerul Educației. Acest rezultat, această primă victorie pentru mine m-a ambiționat să continui pe acest drum. Astfel, în anii de gimnaziu ce au urmat, mi-am îmbunătățit mereu rezultatele, obținând mereu medalie de aur, reprezentând cu mândrie atât școala, cât și județul.
Odată cu terminarea ciclului gimnazial, datorită rezultatelor mele, am avut oportunitatea să merg la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, unde am primit o bursă completă.
Deși nu a fost o alegere ușoară să plec de acasă de la vârsta de 15 ani, departe de părinți și de prietenii mei, am știut că doar așa pot să ating cel mai înalt nivel de studiu al fizicii, acest liceu fiind pe departe cel mai titrat liceu din România când vine vorba de olimpici internaționali. Aici am lucrat împreună cu două profesoare extraordinare, doamna Ionescu Rodica și doamna Davidescu Delia, care m-au sprijinit constant și mi-au oferit tot suportul de care am avut nevoie.
Medalia de aur obținută de mine la aceasta Olimpiadă Internațională de Fizică reprezintă produsul atât a nenumăratelor ore de muncă de-a lungul ultimilor ani, cât și a tuturor profesorilor, părinților și persoanelor care mi-au fost alături pe acest drum pe care mi l-am ales.”

Ii urăm succes la competițiile următoare!