Austria depinde de forta de munca din Romania. Peste 30 de mii de românce îngrijesc bătrânii lor. In primul lockdown mii de românce au fost transportate cu chartere.

In luna Aprilie 2022, primul lockdown, mai multe firme de intermediere din Austria au declarat pentru ziarul Der Standard că Pozdena și-a asigurat în felul acesta transportul propriilor îngrijitoare, precum și pe cel al femeilor care lucrează pentru firmele prietene, pe banii statului austriac. 

Pentru charterul din România, a existat o listă deschisă de pasageri, pe care agențiile de intermediere austriece puteau să treacă numele unor îngrijitoare, pe principiul “primul venit, primul servit”

Statul austriac decontează tot. Aceste zboruri, deși transportă forță de muncă în sectorul asistenței personale, sunt organizate ca niște zboruri de repatriere pentru cetățeni austrieci și persoane care au activitatea în Austria.  Pentru zborul acesta, și un charter similar din Bulgaria, Austrian Airlines a încasat 50,000 de euro, conform publicației austriece Moment.at.

Principalii beneficiari ai înțelegerii dintre Camera de Comerț a Austriei și statul federal Austria Inferioară sunt un număr restrâns de agenții de plasare a forței de muncă.  Una dintre ele este Cura Domo, condusă de Robert Pozdena, un om de afaceri austriac, care are și o funcție de conducere în Camera de Comerț a Austriei. 

sursa – libertatea.ro

https://www.libertatea.ro/stiri/interesele-din-spatele-zborurilor-private-care-duc-sute-de-ingrijitoare-din-romania-la-munca-in-austria-in-plina-pandemie-oficial-sunt-repatriate-2944335Publicitate