𝗣𝗦𝗗 𝘀𝗲 𝗼𝗽𝘂𝗻𝗲 𝗰𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗶𝗶 𝗼𝗯𝗹𝗶𝗴𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶 𝗮 𝘃𝗮̂𝗿𝘀𝘁𝗲𝗶 𝗱𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲. 𝗔𝗰𝗲𝗮𝘀𝘁𝗮 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝗰𝗼𝗿𝗲𝗹𝗮𝘁𝗮̆ 𝗰𝘂 𝘀𝗽𝗲𝗿𝗮𝗻𝘁̦𝗮 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗮𝘁̦𝗮̆, 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗶̂𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗮 𝗲 𝘀𝘂𝗯 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗮 𝗨𝗘.

„Opțiunea” de munci până la 70 de ani, după împlinirea vârstei de pensionare, cum spune PNL, există și în prezent.

Dreptul la muncă este garantat de Constituție pentru toți cetățenii, deci și pentru pensionari. Cine vrea și poate să muncească are această obține până la ce vârstă dorește. Drepturile constituționale la pensie și la muncă nu pot fi îngrădite prin nicio lege

Creșterea „opțională” a vârstei de pensionare până la 70 de ani

o Prevederea din PNRR privind creșterea „opțională” a vârstei de pensionare până la 70 de ani a fost trecută în PNRR de guvernul PNL-USR și este o inepție neconstituțională. Dacă intenția celor care au scris acest jalon în PNRR a fost de a-i FORȚA care au ajuns la vârsta de pensionare să renunțe la pensie pentru a putea munci, atunci este o chestiune profund neconstituțională.

o Interzicerea cumulului pensiei cu salariul trebuie aplicată la cei care se pensionează anticipat, iar apoi se angajează, dovedind astfel că pensionarea anticipată nu a fost justificată.

o Însă din cauza acestor nu trebuie pedepsiți cei care și-au câștigat cinstit dreptul la pensie, la termen, și vor să mai muncească pentru a-și completa veniturile din pensie. Munca cinstită nu trebuie sancționată. Trebuie sancționați cei care trișează nu cei care vor să muncească.

Egalizarea vârstei de pensionare dintre bărbați și femei

o În afară de jalonul privind creșterea „opțională” a vârstei de pensionare până la 70 de ani (care transpune de fapt o intenție mai veche a ministrului PNL al Muncii, Raluca Turcan – https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2021/06/LG-2.pdf ), în PNRR mai este o prevedere privind egalizarea vârste de pensionare între femei și bărbați.

o Formularea exactă a jalonului din PNRR este următoarea, cu privire la noua lege a pensiilor:

„Va reduce în mod semnificativ posibilitățile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață și va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani, până în 2035.” ( https://cdn.economedia.ro/…/C8.-Tabel-jaloane-si-tinte.pdf – rândurile 211 și 2014)

o Prin urmare, Raluca Turcan minte atunci când afirmă că „nu există niciun proiect în care să existe varianta creşterii obligatorii a vârstei de pensionare. Nici în Parlamentul României, nici în PNRR” . În PNRR există această creștere obligatorie a vârstei de pensionare la femei până la 65 de ani.

o În Legea actuală a pensiilor nr. 263/2010 există, în Anexa 5, un grafic de creștere treptată a vârstei de pensionare la femei, la 63 de ani, până în 2030.

Acest grafic pornește de la 59 de ani în 2011, a ajuns la 62 de ani în 2023 (anul trecut a fost 61 de ani si 9 luni) și urmează să ajungă la 63 de ani până în 2030.

Conform prevederii din PNRR, introdusă de Turcan și USR, acest grafic ar trebui modificat astfel încât vârsta de pensionare la femei să ajungă la 65 de ani, până în 2035.

Sursa: pagina facebook – Claudiu Manda, europarlamentar PSD

Publicitate