Proiectul de OUG privind modificarea Codului Fiscal nu conține vreo formă de solidaritate din partea celor cu venituri foarte mari.

Premierul Nicolae Ciucă nu a luat în calcul viziunea fiscală propusă de PSD prin supraimpozitarea pensiilor speciale, supraimpozitarea bugetarilor de lux și taxa de solidaritate la companiile mari.

„Din perspectiva PSD este un Cod Fiscal dezechilibrat deoarece nu conține vreo formă de solidaritate din partea celor cu venituri foarte mari:

1) supraimpozitarea pensiilor speciale;
2) supraimpozitarea bugetarilor de lux
3) taxa de solidaritate la companiile mari.

o PSD va continua să insiste și să determine adoptarea unor acte normative distincte care să împlinească dezideratele de mai sus.

o Este inechitabil, mai ales în perioade de crize ca acum, ca statul să pună povară fiscală doar pe umerii românilor și firmelor românești și să-i favorizeze pe cei mai bogați – persoane sau mari companii/multinaționale.

o PSD a pledat pentru ajustarea Codului Fiscal pentru că formula actuală este depășită.

o Însă, între modificările adoptate nu se găsește decât una singură dintre cele considerate prioritate de PSD, respectiv referitoare la deduceri, care într-adevăr vine în ajutorul salariaților cu venituri sub 4500 de lei. Celelalte 3 măsuri esențiale, care ar fi dat măsura unei reale solidarității sociale, adică supraimpozitarea pensiilor speciale, a superveniturilor bugetare care depășesc venitul președintelui țării și taxa de solidaritate pentru companiile mari, nu au fost agreate de premierul Ciucă; din acest motiv PSD consideră că se produce o ajustare dezechilibrată a Codului Fiscal.

o În fapt ”Codul lui Ciucă” este doar un pansament la actualul context socio-economic, care nu tratează boala în ansamblul ei.” Claudiu Manda, europarlamentar PSD